Friday, October 27, 2017

Mat och Mat och Mat

Jävligt jobbigt det här med mat.

Vad ska man äta för att må bra?
Hur mycket ska man äta för att må bra?
Hur ser man till att få i sig tillräckligt under dagen för fungera som människa?

Mina mat-dag ser ut ungefär så här numera, om vi fokuserar på veckodagar först:

- Morgonkaffe och en smörgås (ofta ost, just nu korv) hemma vid 7-tiden
- Några koppar kaffe under förmiddagen
- Lunch vid 11.30 - 12.00, beror på hur hungrig jag är och om jag ska ha sällskap med någon. Då är det vanliga restaurang-lunch eller lunchlåda. Så inga konstigheter, jag försöker att inte ta pasta (förutom lasagne) men annars tycker jag att jag äter varierat till lunch.
- Vatten under eftermiddagen (inget kaffe, jag har kommit så långt som att inse att jag mår inte bra att kaffe efter lunch)
- Middag någonstans mellan 17 och 19. Middag kan vara precis vad som helst. Har jag lite ordning så blir det något lagat: ris eller pommes med stekt halloumi, någon soppa med rotfrukter. Har inte jättebra variation där. Men middag kan lika gärna vara mackor, fil och flingor eller gröt.

Problem som jag har är att jag blir väldigt hungrig på förmiddagen.
Slutsats: jag behöver få in något mellanmål på förmiddagen

Så vad är ett nyttigt mellanmål? Och det ska helst vara något jag kan ha på kontoret, något som är hållbart eftersom jag inte alltid är på kontoret.

Sen så är det då problemet med middag. Hur får jag energi att ordna middag till mig varje dag? Hur väljer jag nyttiga middagar istället för mackor eller fil?

En lösning jag har är att ha en vecko-matsedel och att handla för hela veckan. Det fungerar någorlunda, men det gäller att hålla igång det. Inte sluta utan bara fortsätta med planen för nästa vecka, och nästa vecka, osv...

Så mat för nästa vecka:
- Jordnötsgryta med kyckling
- Morotssoppa
- Purjo- och palsternackssoppa
- Bakad Portabello

Om jag är riktigt duktig så gör jag sopporna i helgen och fryser in. Men det är frågan hur duktig måste man vara.

Mest frågor just nu. Men frågor är första steget, right?

/Caro

No comments:

Post a Comment